środa, 18 Wrzesień, 2019
pluken
Home / Wiadomości / 17 września pojawi się wspólne oświadczenie parlamentów Polski, Litwy i Ukrainy?
Fot. facebook.com/AmbasadaUkrainywPolsce

W Warszawie odbywa się spotkanie liderów parlamentów krajów Europy Środkowo-Wschodniej. Biorą w nim udział m.in. przedstawiciele litewskiego Sejmu oraz ukraińskiej Rady Najwyższej.

Celem spotkania jest omówienie możliwości rozszerzenia współpracy parlamentarnej. Przewodniczący Rady Najwyższej Ukrainy Andrij Parubij wystąpił z inicjatywą przyjęcia przez parlamenty Polski, Litwy i Ukrainy wspólnego oświadczenia w związku z przypadającą 17 września rocznicą agresji ZSRR na Polskę w 1939 roku.

„Jestem pewien, że możemy powrócić do tradycji wspólnej oceny, tradycji poszukiwania i wskazywania źródeł zagrożeń dla naszych krajów, a Polska, Litwa i Ukraina staną się jeszcze bliższymi sojusznikami i będą mogły przezwyciężyć nieporozumienia i rozbieżności, jakie pojawiają się w dyskusjach historycznych” – powiedział Parubij.

Na podstawie: facebook.com/AmbasadaUkrainywPolsce

Czytaj również

Fot. LITPOLUKRBRIG

LITPOLUKRBRIG: ostatni trening dowódczo-sztabowy przed ćwiczeniem Rapid Trident 2019