п’ятниця, 28 Січень, 2022
pluken
Головна / Новини / Помер Анджей Жулавський – польський режисер
Анджей Жулавський. Фото: Dimitri Fulignati / facebook.com
Анджей Жулавський. Фото: Dimitri Fulignati / facebook.com

Помер Анджей Жулавський – польський режисер

Share Button
Анджей Жулавський. Фото: Dimitri Fulignati / facebook.com
Анджей Жулавський. Фото: Dimitri Fulignati / facebook.com
17 лютого 2016 року у Варшаві помер один із найвідоміших польських режисерів Анджей Жулавський. Про це POLUKR.net дізнався з сайту Асоціації польських кінематографістів.

Анджею Жулавському було 75 років, він тривалий час боровся із раком.

Жулавський – майстер психологічної драми й екстремального кіно, кінорежисер, сценарист, письменник, актор, один із найвпливовіших метрів польського та французького кінематографа. Головні ролі у його фільмах у різний час виконували Ізабель Аджані, Сем Нілл, Софі Марсо. Остання з 1989 по 2001 рік була дружиною режисера.

Анджей Жулавський народився 22 листопада 1940 року у Львові в родині письменника Мирослава Жулавського. Під час Другої світової війни, коли йому було 5 років, родина емігрувала з території УРСР до Франції. Андрій Жулавський отримав вищу освіту у Сорбонні, вивчав філософію у Варшавському університеті. Кар’єру в кінематографі почав у 1960 році, ставши асистентом режисера Анджея Вайди при зйомках фільмів «Самсон» (1961), «Любов у двадцять років» (1962), «Попіл» (1965).

Як актор зазвичай грав другорядні ролі, але іноді виконував і ролі головних героїв (зокрема у фільмі «Tristesse et beaut» (Краса і печаль).

Фільм Жулавського «Третя частина ночі» (1971) отримав премію Анджея Мунка та приз за оригінальність представлення воєнної тематики та створення сугестивного візуального образу Кошалинського фестивалю дебютного кіно. Стрічка «На срібній планеті» (1987) була заборонена польською владою і вийшла на екрани лише 1989-го.

Фільмографія:
1971 – Третя частина ночі / Trzecia czesc nocy
1972 – Диявол / Diabel
1975 – Головне – кохати / L’important c’est d’aimer
1981 – Одержима / Possession
1984 – Публічна жінка / La femme publique
1985 – Зухвале кохання / L’amour braque
1987 – На срібній планеті /Na srebrnym globie
1988 – Блакитна нота / La Note bleue
1989 – Мої ночі гарніші за ваші дні / Mes nuits sont plus belles que vos jours
1989 – Борис Годунов / Boris Godounov
1991 – Прощальне послання /La note bleue
1996 – Шаманка / Szamanka
2000 – Вірність / La fidélité
2015 – Космос / Cosmos

Джерело: sfp.pl/pl

Share Button

Також перегляньте

PU logo przezroczyste 1080x1080

ПРОЄКТ УЧЕНЬ

ПРОЄКТ «УЧЕНЬ» повстав з ціллю створення всіх необхідних можливостей для учнів та студентів з України, …

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.