понеділок, 19 Серпень, 2019
pluken
Головна / Аналітика / Статті / 10 кроків для роботи в Німеччині
Джерело: svitua.com.ua
Джерело: svitua.com.ua

10 кроків для роботи в Німеччині

Share Button

Із 2020 року Німеччина полегшить працевлаштування для кваліфікованих працівників із країн, що не входять в ЄС. Про це йдеться в проекті Закону про імміграцію, який ще має прийняти Бундестаг. Зокрема, зміни стосуються українців, які планують їхати на роботу в ФРН.

У відповідь на запит PolUkr.net у посольстві ФРН пояснили осоновну суть змін: “Закон має бути прийнятий Бундестаґом впродовж першої половини 2019 року. Мета – полегшити імміграцію до Німеччини особам з вищою освітою та кваліфікованим фахівцям з професійною освітою, наприклад, ремісникам. Однак передумовою є наявність визнаної професійної освіти та можливість довести наявність фінансового забезпечення на час перебування. Також передумовою для роботи є відповідні знання німецької мови”. PolUkr.net зібрав і описав, які 10 кроків слід зробити, щоб влаштуватися на роботу в Німеччині.

Робота тільки для кваліфікованих спеціалістів

  1. Щоб знайти роботу в Німеччині, можна скористатися безвізовим режимом, поїхати як турист, знайти роботу, повернутися, і зробити німецьку робочу візу. Із безвізом працювати в ФРН чи будь-де в країнах Європи – заборонено. У Німеччині за це можна отримати штраф і депортацію з забороною в’їзду в ЄС на термін від трьох років.

Згідно зі змінами, які мають настати в 2020 році, ви зможете отримати німецьку робочу візу без попереднього контракту на роботу, якщо ви кваліфікований спеціаліст. Наразі контракт – одна з умов, на підставі якої дають таку візу.

Поїхати в Польщу і дістати відрядження в Німеччину

  1. Легально потрапити на роботу в Німеччину можна по польській робочій візі. Як пояснено на сайті юридичної фірми Lex Consulting, польська компанія, в якій працює громадянин України, може відправити його у відрядження в Німеччину (чи іншу країну ЄС) для виконання роботи чи надання послуг. Термін відрядження не може перевищувати трьох місяців.

Позаяк польську робочу візу можуть відкрити, наприклад, на 180 днів (термін перебування в Польщі) на “коридор” в 1 рік (термін дії візи), то з річною польською робочою візою, поїхати у відрядження в Німеччину можна буде максимум на 3 місяці протягом року.

Основна умова для відрядження – відповідний договір між компаніями в Польщі та Німеччині. Для такого відрядження працівнику слід отримати додаткову німецьку візу – Van der Elst Visa. Для отримання цієї візи слід звертатись у візовий відділ посольства Німеччини у Варшаві. Цей відділ приймає заявки на видачу таких віз із усієї Польщі.

Для отримання візи Van der Elst Visa, слід подати документи, серед яких: дозвіл на роботу в Польщі, карта медичного страхування від нещасного випадку, договір між польською та німецькою компанією, письмове підтвердження про узгодження умов роботи між німецькою компанією і працівником, який відряджається. Посольство має право вимагати додаткові документи.

Blue Card – європейська програма для кваліфікованих працівників із третіх країн

  1. Для кваліфікованих працівників з третіх країн  (таких як Україна) вже зараз діє так звана Blue Card EU (аналог Green Card у США). Blue Card — загальноєвропейський документ, який дає право жити і працювати по всій території ЄС. Німеччина до цієї програми висуває такі вимоги: знайти свою професію в списку затребуваних, підтвердити дипломом, і підписати трудовий договір з роботодавцем (не потрібно з 2020 року!).

Виділіть хоча б півроку, щоб освоїти базову німецьку мову

  1. Для отримання робочої візи в Німеччині, громадянину України слід знати німецьку мову як мінімум на рівні А2. Для кожної спеціальності визначено свій рівень мови. Для більшості – рівень вищий, ніж А2.

За дослідженнями Кембриджського університету, щоб освоїти один рівень іноземної мови (дослідження проводили для англомовних) в середньому потрібно 200 академічних годин (академічна година – 45 хв.). Тобто, якщо ви вирішили знайти роботу в Німеччині та будете братися за ази німецької, то вам знадобиться близько 400 академічних годин (300 звичайних годин), щоб освоїти мовний рівень А2.

Перевірити свій рівень володіння німецькою і пройти курс навчання можна в Інституту Гете, що діє в Україні. В Інституті Гете 2 рівні німецької мови можна освоїти від 3 до 10 місяців за приблизно 25-33 тисячі гривень. Дипломи Інституту Гете визнаються в німецькому посольстві, а філії діють практично в усіх великих містах України.

Знайдіть вашу професію серед затребуваних в Німеччині

  1. Перш, ніж подавати на візу, слід перевірити, чи ваша спеціальність відповідає затребуваній на ринку праці ФРН. У списку професій, які потрібні в Німеччині, 62 спеціальності в 6 сферах:

– медицина і охорона здоровʼя;

– економіка і менеджмент;

– інженерна справа;

– навчання, виховання і соціальні питання;

– технічні й ремісничі спеціальності;

– інформаційні технології.

Перед тим, як подавати документи на вироблення візи, слід пройти визнання вашої спеціальності на відповідність еталонній німецькій.

Отримайте німецьке визнання вашого внз та диплому

  1. Після цього слід перевірити, чи прирівнюється ваш диплом про вищу освіту до німецького і чи визнається ваш вищий навчальний заклад (внз) у ФРН. Це можна перевірити у базі даних ANABIN.

 Для отримання робочої візи слід буде потім роздрукувати цю інформацію, надану німецькими державними органами. Це окремо дані щодо вашого внз та окремо щодо вашої спеціальності, вказаної у дипломі. Потім слід буде надати обидві роздруківки в 2 екземплярах при подачі заявки на візу.

Якщо спеціальність не відмічена пунктом entspricht (у перекладі з німецької – відповідає) та/або внз не занесений в базу даних в статусі H+, то слід спочатку подати запит на їх визнання до Центрального відомства з питань іноземної освіти в Німеччині (ZAB – Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen). Для всього цього, знову ж таки потрібне володіння німецькою.

Відповідність документів про професійну освіту до аналогічних німецьких має бути підтверджена компетентним відомством у ФРН, яке займається визнанням професійної освіти.

Винятком із 2020 року будуть лише ІТ-спеціалісти з досвідом роботи понад 5 років. Їм не потрібно буде підтверджувати спеціальність.

Зберіть пакет необхідних документів

  1. Після цього треба зібрати весь список документів, необхідних на візу та записатися на електронну чергу в посольстві Німеччини в Києві чи в візовому центрі в Києві, Львові, Одесі, Харкові, Дніпрі.

Ось список документів:

– закордонний паспорт + 2 копії всіх сторінок, де є інформація (паспорт має бути дійсним як мінімум ще 3 місяці від закінчення дії візи; слід зробити копії ламінованої першої сторінки, що містить персональні дані та всіх інших);

– інші дійсні закордонні паспорти та ті, термін дії яких закінчився + 2 копії всіх сторінок, де є інформація (слід зробити копії ламінованої першої сторінки, що містить персональні дані, і всіх інших сторінок, де є візи, печатки або інші відмітки);

– заповнити 2 формуляри візової заяви (розбірливо, без прогалин, німецькою чи англійською мовою, та власноруч підписати; не слід використовувати анкети на Шенгенську візу!);

– 3 фотографії (3 ідентичні фото паспортного формату (45х35 мм, фронтальна зйомка, без головного убору), зроблені протягом останніх 6 місяців; 2 фотографії слід приклеїти на анкету, 1 подати окремо);

– підписаний контракт чи згоду про прийом на роботу + 2 копії (оригінал підписаного з роботодавцем контракту чи письмової згоди про прийом на роботу, що містить інформацію про вид і зміст запланованої діяльності, її тривалість, кількість робочих годин, місце роботи та розмір оплати праці; не потрібний з 2020 року!);

– підтвердження кваліфікації та визнання вашого внз + 2 копії (дивіться вище);

– дозвіл на здійснення професійної діяльності (якщо необхідно) + 2 копії (якщо дозвіл на здійснення професійної діяльності необхідний (наприклад, медицина, інженерія), то його чи гарантію його отримання від роботодавця, слід надати найпізніше в день отримання візи; не потрібний з 2020 року, згідно пункту 5 статті 17а, проекту Закону про імміграцію! Тобто зможете зробити цей дозвіл вже, коли знайдете роботу в Німеччині);

– якщо стосується, то поліс медичного страхування + 2 копії (мінімум на 30 000 євро страхової гарантії).

В окремих випадках можуть вимагати додаткові документи. Згідно статті 18, пункту 1 проекту Закону про імміграцію: “Іноземцю з німецькою або іноземною вищою освітньою кваліфікацією, яка визнана в ФРН або прирівняна до німецької вищої освіти, та чиє фінансове забезпечення є гарантованим, може бути наданий дозвіл на тимчасове проживання з метою пошуку роботи в Німеччині, відповідно до цієї кваліфікації, на період до 6 місяців. Дозвіл на проживання не дає право здійснювати підприємницьку діяльність”.

Тобто у вас можуть попросити виписку з банківського рахунку (день проживання в ФРН оцінюється в 45 євро) та бронювання житла (готель, хостел).

Закон передбачає, що іноземець може бути депортований з ФРН, якщо під час процедури отримання візи вказав неправдиві чи недостовірні дані. Відмова від надання інформації, завідомо неправдиві чи неповні дані можуть призвести до відмови у видачі візи чи вислання заявника за межі Німеччини, якщо віза вже видана.

Завізуйте свій диплом та інші документи у німецького консула

  1. Крім цього, ще слід підтвердити свій перекладений диплом у консула. Для майбутнього отримання робочої візи дипломи, сертифікати, трудову книжку, слід перекласти на німецьку мову та нотаріально завірити апостилем. Їх згодом слід подати в посольство в оригіналі з нотаріально завіреним перекладом та двома копіями, а також підтвердження про визнання диплому разом з іншими документами.

Для підтвердження ідентичності письмових копій чи фотокопій з оригіналом або з нотаріально завіреною копією документа, слід буде надати всі документи консулу, щоб він це підтвердив. Без цього копія вважається не засвідченою. Засвідчити відповідність копій оригіналу можна в посольстві ФРН у Києві – вул. Богдана Хмельницького, 25, вхід із боку відділу консульської і правової служби, вікно № 10. Це можна зробити лише після погодження дати співбесіди на отримання візи через систему попереднього бронювання у посольстві. Дату співбесіди можна забронювати тут – https://service2.diplo.de/rktermin/extern/choose_category.do?locationCode=kiew&realmId=561&categoryId=1497

Розмір збору для документів з латинським шрифтом – 1 євро за сторінку. Мінімальний збір – 10 євро. Розмір збору для документів з нелатинським шрифтом – 1,5 євро за сторінку, мінімальний збір – 15 євро. В середньому це обійдеться в 15 євро.

Якщо не можете прийти, то повідомте завчасно посольство

  1. Для українців віза безкоштовна. Єдині витрати – на переклади, їх нотаріальне завірення та засвідчення консулом, медичну страховку, фотографії та ксерокопії.

Якщо ви зареєструвалися, а прийти в призначену дату не можете, то слід попередити про це посольство за посиланням, яке прийшло на електронну пошту чи написати на цю електронну адресу visa@kiew.diplo.de

Якщо зареєструвалися на подачу документів, але не з’явилися і не попередили, то посольство може наступного разу відмовити в реєстрації чи прийомі документів.

Чекайте на візу

  1. Після подачі документів консул може розглядати документи від 7 до 60 днів, а в деяких випадках, на розсуд консула, термін може збільшитися.

Звістка, щоб забрати закордонний паспорт із візою чи без неї прийде смс-повідомленням від візового центру чи посольства, куди ви подавали заявку.

Продовжити візу в Німеччині не можна. Можна лише отримати посвідку на проживання і потім її продовжувати. Для оформлення візи, потрібно повертатися на батьківщину.

Ігор Тимоць

Share Button

Також перегляньте

Фото: POLUKR.net / Андрій Поліковський

Для чого стають кандидатами у президенти

Незважаючи на рекордну кількість кандидатів у президенти, що беруть участь у цьогорічній виборчій кампанії, лише …